Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας κατά τη δεκαετία του 1960. Αυτό το διατροφικό μοντέλο έκανε την Ελλάδα διάσημη κάνοντας επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο «Κρητικό φαινόμενο» και στη μακροζωία του πληθυσμού του, όπως εμείς ως προς τους δρόμους της Μεσογείου γενικότερα. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει πλήρως όλες τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Η βασική αρχή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής είναι το τρίπτυχο Ισορροπία-Μέτρο-Ποικιλία. Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει:
• Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί / δημητριακά, πατάτες, όσπρια, δημητριακά).
• Πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.
• Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές ποσότητες.
• Ψάρια και πουλερικά σε μικρές και μεσαίες ποσότητες.
• Κόκκινο κρέας δύο φορές το μήνα.
• Το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
• Κρασί με μέτρο.
Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλει:
• Χάνω βάρος.
• Μειώστε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
• Καταπολεμήστε διάφορες μορφές καρκίνου και χρόνιων παθήσεων
• Μειώστε το άσθμα.
• Πρόληψη του διαβήτη.
• Πρόληψη της κατάθλιψης.
• Μεγαλώστε πιο υγιή μωρά.
• Πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επικεντρωθεί στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα παρουσίαζαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε αντίθεση με άτομα από άλλες χώρες. Σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το γεγονός, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη σωματική δραστηριότητα), σε συνδυασμό με την απλή και απλή δίαιτά τους, ήταν ο λόγος πίσω από αυτό το γεγονός.
Το ελαιόλαδο, το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, έχει θετικό αντίκτυπο στις περισσότερες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τέλος, θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε με μερικές συμβουλές σχετικά με την καθημερινή μας πρόσληψη διαφόρων ομάδων τροφίμων.
•Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.
• Καταναλώστε κόκκινο κρέας μόνο δύο φορές κάθε μήνα ή πιο συχνά σε μικρότερες μερίδες.
• Ομοίως με τα γλυκά του κουταλιού.
• Αυγά, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, λίγες φορές την εβδομάδα.
• Ελαιόλαδο, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, ψωμί, λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα δημητριακά, πατάτες καθημερινά.
• Κρασί με μέτρο.
• Συστηματική άσκηση.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η μεσογειακή διατροφή δεν έχει παραχθεί από επιστήμονες αλλά απλώς ερευνήθηκε από αυτούς και αποτελεί τον τρόπο ζωής μας! Πρόκειται για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι, μοιράζονται τα προβλήματά τους με ένα ποτήρι κρασί και εκφράζουν το πώς νιώθουν!